Sunday 28 July 2013

Sadas

Sadannen blogipostauksen kunniaksi jatketaan kesäherkkujen parissa, mutta vaihdetaan väriä sinisestä punaiseen. Skumpan ja veden jälkeen kesäjuomien top 3 -listan seuraavasta sijoituksesta kisaavat sangria ja karkadé. Jälkimmäinen on kuivatuista hibiscuksen - tuttavallisemmin kiinanruusun - kukinnoista uutettu 'teejuoma', joka on erityisen suosittu Pohjois-Afrikan maissa kuten Egyptissä, jossa sitä juodaan sekä lämpimänä että kylmänä. Paahtavassa helteessä se maistuu ainakin itselleni mieluiten jääkylmänä.



Karkadé on juoma, joka janon sammuttamisen lisäksi on ilmeisesti myös varsinainen c-vitamiinipommi. Eikä tässä vielä kaikki - se kuulemma myös laskee verenpainetta ja kolesteroliarvoja sekä helpottaa karpalomehun tapaan virtsatietulehduksen oireita.

Egyptiläiset eivät tunnetusti sokerissa säästele ja siellä karkade tarjotaankin aina tukevasti sokeroituna. Kotona pidän sokerimäärän maltillisena ja jätän sen karvahkoksi, karpalomehumaiseksi. Olen tuonut kuivatut hibiscuksen terälehdet matkoiltani, mutta kuvittelen näitä löytyvän etnisten kauppojen hyllystä. Laitan yleensä kattilaan litran verran vettä ja reilun kourallisen hibiscusta. Annan veden kiehahtaa hetken ja jätän keitoksen hautumaan noin kymmeneksi minuutiksi. Lasikannun pohjalle lusikoin sillä aikaa noin 3 ruokalusikallista ruokosokeria ja kun juoma kattilassa on hieman jäähtynyt, kaadan sen siivilän läpi kannuun, sekoitan ja nostan kannun jääkaappiin viilenemään. Melkein mikään ei maistu hellepäivän päätteeksi paremmalta kuin lasillinen karkadéta jäillä, kotona suljettujen sälekaihtimien takana, ilmastointilaitteen hyristessä ja ilmankierrättimien aiheuttamassa pienessä tuulenviressä. 





This is my 100th blog post and a perfect opportunity to introduce karkadé - very popular drink in some parts of North Africa, especially in Egypt and Sudan. It is an infusion made from dried hibiscus flowers and is served either hot or chilled with ice.  At least in Egypt karkadé is commonly sold in every cafe and restaurant and the dried flowers can be found in every market and street corner should you want to try this at home. It's very delicious and has even some health benefits. If you want to try this at home, see this. The next best choice on a hot summer day or night like this is Spanish sangria...

2 comments:

  1. Onnittelut ja kiitokset tästä näistä kaikista!! Olen lukenut kaikki, luin retrospektiivisesti kun löysin sen vaatehuonekirjoituksesi :) Keep on the good work ja mukavaa työnaloitusta! terv. ingrid

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Ingrid kommenteistasi - mahtavaa, että olet lukijani!

      Delete